jueves, 31 de diciembre de 2009

EL FINAL DEL DESASTRE

Bé doncs, arribats aquest punt, considero que el títol d'aquesta última entrada resumeix bastant detalladament què és el meu blog i què ha estat per a mi mantenir-lo i anar-lo actualitzant.

No és pas una excusa, però crec que això de les noves tecnologies està estretament relacionat a com estigui involucrada una persona amb aquestes noves innovacions. Com comentava a la primera entrada del blog, a l'escola d'infantil, primària, l'ESO... he estat en contacte amb la informàtica des de ben petit, tot i que crec que no se m'ha donat la suficient empenta o diguem-li "motivació" per tenir una altra imatge de les TIC de la que ara tinc. Penso que tots aquests nens i nenes, nois i noies que viuen amb i per a les TIC són persones que des de petites amb els pares, a l'escola, allà on van tenen contacte amb les TIC; en el meu cas és totalment al contrari, jo sempre m'he mogut en un ambient antic en relació al que deia anteriorment, les poques hores que dedicàvem a l'escola éren les úniques on jo estava en contacte amb els ordinadors i amb la informàtica en si. 

Per tant, el blog per mi, ha estat una acivitat innovadora, dinàmica i sobretot nova, tant nova que no li he sapigut trobar el punt per què m'agradi del tot i això ha fet que em costi molt mantenir-lo, anar-lo actualitzant i fer les activitats que se'ns plantejàven perquè és tan díficil per a mi moure'm amb les TIC que han acabat sent pesades i aburrides.
Tot i aixo, de les activitats que he anat fent, les dues que considero més significatives, no tant per la feina que hi ha al darrere, ni pel resultat sinó pel seu ús en un temps no gaire llunyà (espero) com a futur mestre són: 

-http://toniuruiz.blogspot.com/2009/10/cmap.html :

utilitzar un mapa conceptual en la professió de mestre permet, a part d' esquematitzar conceptes, recollir informació, etc., crear un impacte visual a l'alumnat i fer que aquests es motivin, ajudant-los així a tenir les idees centrals d'un teme concret, a distribuir, a separar i a l'hora a unir. A partir d'una paraula central es ramifiquen altres paraules i conceptes que ajuden i complementen a entendre allò que s'explica.


En el cas que el mapa conceptual sigui d'ús propi, també ajuda molt a tenir les idees organitzades, a tenir els conceptes repartits i poder-los visualitzar de forma simple i concreta.

-http://toniuruiz.blogspot.com/search/label/GITIC.%20Presentaci%C3%B3%20google%20docs


utilitzar Google Docs és, com el mapa conceptual, una eina d'ajuda al mestre que permet tenir a la xarxa presentacions de diapositives, documents, etc., és a dir, tot el que ens permet tenir, per exepmle l'Office, però a la xarxa, Això significa, que ja no cal portar els treballs en un llapis de memòria ni en un Compact Disc, ja que aquests treballs poden mostrar-se des de la xarxa d'internet. Per tant, és una eina còmode tant per alumnes com per mestres.

Per últim i com a conclusió, crec que ha estat una experiència divertida, dinàmica i de gran ús i que amb el temps segur que acabo trobant aquest punt que deia abans per que m'acabi d'agradar aquesta activitat que és i serà imprescindible en moltes escoles d'avui en dia i del futur pròxim.
WEB QUEST

La webquest és una proposta didàctica basada en la recerca d'informació a Internet i en l'elaboració, mitjançant la interacció entre els alumnes, d'algun producte que impliqui activitats cognitives d'ordre superior (anàlisi, síntesi, valoració, etc.).

Generalment, es tracta d'una pàgina que proposa una història suggerent als participants per tal que aconsegueixin una sèrie d'informacions en unes pàgines d'Internet concretes, extraient les seves conclusions a partir del treball cooperatiu. Els objectius són combinar els continguts curriculars amb l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l'aula, en un aprenentatge de descobriment guiat.

Les webquest es basen en el constructivisme, és a dir, en que els alumnes construeixin el seu propi coneixement a partir dels coneixements propis previs.

Una webquest és una unitat didàctica que planteja als alumnes una feina o resolució d'un problema interessant i motivador i un procés de treball col•laboratiu basat principalment en recursos existents a Internet. Es tracta d'una activitat de cerca guiada en la xarxa.
PROJECTE TELEMÀTIC

    Un projecte telemàtic és:
•   Una activitat didàctica basada en Internet.
Una forma integrada de treballar un centre d’interès educatiu que permet el desenvolupament de diferents capacitats bàsiques.
•  Un recurs que permet aconseguir uns objetius i adquirir uns coneixements relacionats amb el currículum escolar i connectats amb el món real.
•  Una forma de produir coneixement a partir d’una tasca col•lectiva, amb aportacions de diferents grups i persones.


Els elements a tenir en compte a l’hora de triar un projecte són:


• Edat de l’alumnat.

• Dedicació que requereix.

• Temporalització (especialment si és internacional).

• Requisits tècnics i freqüència d’ús dels equipaments informàtics.
• Instruments de seguiment i avaluació.
• Animació del projecte.
• Suport al professorat.
• Objectius generals i concrets (clars i relacionats amb el currículum de l’area).
• Mètodes de treball que fomenten el treball participatiu, col•laboratiu, i la comunicació entre grups d’alumnes…
• Diferents tipus d’activitats. Inclusió de propostes de treball complementàries.
• Implicacions: de l’alumnat, del professorat, del centre  i de les famílies.